Om linosnitt

Originale linoleumstrykk

Du lurer kanskje på: hva er et linoleumstrykk (eller linosnitt), og hvorfor skal jeg betale mer enn et vanlig digitalt trykk?

Linoleumstrykk er en prosess som krever mye tålmodighet og gir unike resultater og små variasjoner mellom hvert enkelt trykk. Dette er uungåelig og et uttrykk for kjærligheten jeg legger i håndverksprosessen for hvert trykk. Jeg sender ikke ut trykk som har åpenbare produksjonsfeil. Om du fremdeles er usikker på å kjøpe på grunn av dette, gi meg en lyd så sender jeg deg et detaljert foto av det spesifikke trykket du vil motta.

Når du kjøper et av mine trykk så støtter du en hardtarbeidende uavhengig kunstner. Jeg mottar ingen hjelp eller støtte fra andre.

Hva er linoleumstrykk?

Linoleumstrykk, eller linosnitt, er en variant av tresnitt, og en trykkemetode der et blad linoleum blir brukt som trykkflate. Det som ikke skal trykkes eller farges, skjæres vekk, og motivet må skjæres speilvendt for å komme ut rett på papiret. En nøyaktig rull (brayer) brukes for å spre blekk jevnt over trykkflaten før denne presses sammen med papiret.

Min teknikk starter med linoleum av høyeste kvalitet, og jeg skjærer ut et speilbilde av motivet med ulike teknikker og håndverktøy. Jeg setter så inn linoen med blekk i arkivkvalitet og overfører trykket til syrefritt papir med en enkel trykkpresse eller rulle i tre og et håndholdt verktøy som heter “baren” på engelsk.

Nummererte eller åpne opplag

Når du kjøper et nummerert trykk fra meg så kjøper du et signert kunstverk som er begrenset i antall. Nummereringen på hvert enkelt trykk sier hvilket nummer i serien trykket er og hvor mange trykk serien har totalt. Når totalt antall trykk er oppnådd blir linoplaten destruert slik at det ikke kan lages flere trykk med det samme motivet.

Jeg har også noen motiver som jeg selger i åpne opplag. Dette betyr at jeg lager så mange trykk det er marked for, eller til linoplaten blir oppbrukt. Trykk i åpne opplag er også signerte, og er vanligvis mer prisgunstige siden jeg kan dele arbeidskostnaden med å kutte linoen mellom flere trykk.

Jeg signerer hvert trykk med blyant for å unngå at blekk fra penn blør ut på papiret over tid.

Syrefritt papir og blekk i høy kvalitet

Jeg bruker bare syrefritt papir for å være sikker på at trykket ditt kan henge på veggen og skape glede i mange år fremover. Vanlig papir gulner over tid og vil etterhvert også smuldre opp, og det betyr mye for meg å vite at trykket du kjøper vil vare. Jeg gjør mitt beste for å finne papir som er bærekraftig produsert, og papir laget av bambus er en personlig favoritt.

Jeg velger papir ut fra tykkelse (vekt), fargetone og overflate som passer motivet som skal trykkes, så sjekk på hver enkelt produktside for hvilken papirtype som ble brukt for akkurat det trykket.

En annen viktig del av trykkene mine er blekk som er “rubber based” og av meget høy kvalitet. Blekket har en solid og intens tone som vil holde seg uendret i mange år. Dette blekket har også en miljømessig fordel; det bruker mer tid på å tørke og jeg kan derfor bruke trykkflaten og verktøyene lengre før jeg må vaske av dem, noe som betyr mindre svinn.